Trouwen & geregistreerd partnerschap


Trouwen & geregistreerd partnerschap

Maakt u uw relatie graag officieel? Dat kan op twee manieren: u kunt gaan trouwen of u kunt kiezen voor een geregistreerd partnerschap. In beide gevallen regelt de wet dat alle bezittingen en schulden van u samen worden. Wilt u dit niet? Dan moet u dit vastleggen in respectievelijk huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden (kortweg: de voorwaarden). De Jonge & Smit Notarissen verzorgt dit voor u.

 

Rechten en plichten

Of u nu kiest voor trouwen of een geregistreerd partnerschap, in beide gevallen legt u uw relatie vast bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. U en uw partner krijgen een aantal rechten en plichten ten opzichte van elkaar. U heeft bijvoorbeeld de plicht om elkaar te onderhouden. Bovendien heeft u het recht om elkaars achternaam te gebruiken.

 

Wat regelt u in de voorwaarden?

U bepaalt zelf wat u vastlegt in de huwelijkse voorwaarden of de partnerschapsvoorwaarden. Wel moeten deze voorwaarden gaan over bezittingen en schulden. U regelt hierin onder meer welke bezittingen en schulden apart blijven en welke u samen heeft. Wilt u voorkomen dat de partner die thuis voor de kinderen zorgt met lege handen staat bij een scheiding? Neem dan een verrekenbeding op. U kunt ook afspraken maken voor het geval uw relatie eindigt. Bijvoorbeeld over het wel of niet verdelen van een eigen bedrijf, of over partneralimentatie. Als u overlijdt, is uw partner volgens de wet erfgenaam. Als u kinderen hebt, erven zij mee. Wilt u dit anders regelen? Laat dan een testament opstellen.

 

De meerwaarde van De Jonge & Smit Notarissen

Het opstellen van huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden is maatwerk. U regelt hierin alle zaken die belangrijk zijn voor u en uw partner. We ondersteunen u graag. We luisteren, adviseren en denken met u mee. En we maken u attent op zaken waar u misschien zelf niet aan had gedacht. Met als resultaat: een document dat aansluit bij de wensen en behoeften van u en uw partner.

Bekijk ook de brochure 'Samen verder'